A to soja właśnie - roślinne źródło wspaniałego białka z którego można upiec chleb!
A tak o wypieku pisze autorka blogu: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/
Chleb wieloziarnisty ze soją na zakwasie
Postawiłam upiec chlebek ze soją :).
Jak wiadomo, soja to bogactwo pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B, oraz potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń oraz NNKT, obniża też cholesterol.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu, lecz nic nie udało mi się znalezć .
Dlatego wykorzystałam istniejący już przepis i na swój użytek nieco go zmodyfikowałam.
Mowa o przepisie Gusi na chlebek wieloziarnisty ze słonecznikiem. Przepis prosty i szybki w realizacji. Moja modyfikacja , polegała na zastąpieniu słonecznika -soją .
W rezultacuie otrzymałam bardzo smaczny chlebek, wyrośnięty, pachnący, z mocno chrupiącą skórką, o bardzo bogatym wnętrzu:)
Długo zachowujący świeżość,( na drugi dzień po upieczeniu, chlebek jest równie chrupiący i świeży jak po wyjęciu z pikarnika).
Aby was zachęcić do jego upieczenia , dodam iż na przełomie tygodnia chlebek ten piekę 3 raz ;)
Szczerze polecam:)
Z bibliotecznego punktu widzenia polecamy książki na temat
chleba np.
- Piotra Kowalskiego Chleb nasz powszedni: o pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków.
Książkę można wypożyczyć w centralnej wypożyczalni przy Al. Marcinkowskiego 23/24 (numer sygnatury 28F/65751)
- Bolesława Kuźmińskiego 100 wieków chleba
(CW Al.Marcinkowskiego sygnatura 28F/8946)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz