Tłumacz

czwartek, 17 września 2015

Jak król Sobieski łupy przywoził - audycja radiowa


www.wikipedia.org
W ubiegłym tygodniu, 12 września obchodziliśmy rocznicę zwycięstwa Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. W 1863 roku polski król zatrzymał armię turecką i zapobiegł jej inwazji na chrześcijańską Europę. Wśród przywiezionych łupów znalazły się m.in. jadalne kasztany.
Owocami, które powszechnie nazywamy jadalnymi kasztanami, są  nieco spłaszczone, spiczaste orzechy, umieszczone w kolczastej pokrywie. Zawierają bardzo dużo skrobi, cukru, białka i tłuszczów oraz witamin B, C, E oraz K.
 W Polsce nie rosną jadalne kasztany, za to mamy dostęp do orzechów. Pamiętajcie orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Warto włączyć je do zdrowej diety, bo dzięki witaminie E orzechy przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, a dietetycy często mówią:  „jeśli kochasz swój mózg, pokochaj orzechy włoskie”. 

Zapraszamy na schrupanie zdrowego orzeszka podczas przerwy obiadowej na korytarzu przy szkolnej bibliotece, a teraz posłuchajcie muzycznego fragmentu „Dziadka do orzechów” - znanej opery dla dzieci.
http://kuchnia-polska.wieszjak.polki.pl/produkty/290329,Jak-piec-jadalne-kasztany.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz