www.wikipedia.org |
W ubiegłym tygodniu, 12
września obchodziliśmy rocznicę zwycięstwa Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. W
1863 roku polski król zatrzymał armię turecką i zapobiegł jej inwazji na
chrześcijańską Europę. Wśród przywiezionych łupów znalazły się m.in. jadalne
kasztany.
Owocami, które
powszechnie nazywamy jadalnymi kasztanami, są nieco spłaszczone, spiczaste orzechy,
umieszczone w kolczastej pokrywie. Zawierają bardzo dużo skrobi, cukru, białka
i tłuszczów oraz witamin B, C, E oraz K.
W Polsce nie rosną jadalne kasztany, za to
mamy dostęp do orzechów. Pamiętajcie orzechy
zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Warto włączyć
je do zdrowej diety, bo dzięki witaminie E orzechy przyczyniają się do poprawy
wyglądu skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, a dietetycy często mówią: „jeśli kochasz swój mózg, pokochaj orzechy
włoskie”.
Zapraszamy
na schrupanie zdrowego orzeszka podczas przerwy obiadowej na korytarzu przy
szkolnej bibliotece, a teraz posłuchajcie muzycznego fragmentu „Dziadka do
orzechów” - znanej opery dla dzieci.
http://kuchnia-polska.wieszjak.polki.pl/produkty/290329,Jak-piec-jadalne-kasztany.html |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz