Od piątku 4 września Poznaniacy będą świętować Dzień Czekolady. Z tej
okazji producent słodyczy Wedel przygotował dla mieszkańców miasta wiele
atrakcji. Przyjdź na Plac Wolności i ugryź koziołka! Główną atrakcją będą dwa czekoladowe koziołki, które mierzą 1,3 metra wysokości i ważą 600 kg!
Biblioteka szkolna zaprasza na wycieczkę na Plac Wolności, która odbędzie się o godz. 13.30
Czekolada gorzka: dlaczego warto ją jeść?
|
Udana wycieczka (oczywiście po obiedzie :) |
- Najnowsze badania
amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po wypiciu czekolady słabnie
aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą tendencję do zlepiania się,
czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca. Zawarte w
niej składniki uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych przeciwdziałając
m.in. zatorom. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko u osób
spożywających gorzką czekoladę.
- Czekolada ma dużo
składników podnoszących poziom serotoniny we krwi - hormonu
odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje
się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy
- Spośród wszystkich
słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z ostatnich doniesień
wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy. Odkryli to
Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną
ekstraktem z łusek kakao. Jednak jak wszystkie słodycze czekolada zawiera
węglowodany, które rozkładając się, szkodzą zębom. Ponieważ jednak
pozostaje w ustach krótko, bo szybko się rozpuszcza i natychmiast ją
połykamy, jest mniej szkodliwa niż np. karmelki czy cukierki typu toffi. Dla bezpieczeństwa warto jednak po
zjedzeniu czekoladowych słodkości dokładnie umyć zęby.
http://www.poradnikzdrowie.pl
Czekolada: dlaczego warto ją jeść?
- Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po
wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą
tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza
ryzyko zawału serca. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki
naczyń krwionośnych przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach
kakao polifenole poprawiają pracę
układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia
przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i
zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych,
spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady
chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc.
wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone
wino) - spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi
rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby
serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko u osób
spożywających gorzką czekoladę.
- Czekolada ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi -
hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia
humor. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który
niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.
- Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że
czekolada poprawia nastrój przyszłych matek, a tym samym pozytywnie
wpływa na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży
regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne.
- Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z
ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające
próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do
zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao. Jednak jak wszystkie
słodycze czekolada zawiera węglowodany, które rozkładając się, szkodzą
zębom. Ponieważ jednak pozostaje w ustach krótko, bo szybko się
rozpuszcza i natychmiast ją połykamy, jest mniej szkodliwa niż np.
karmelki czy cukierki typu toffi. Dla bezpieczeństwa warto jednak po
zjedzeniu czekoladowych słodkości dokładnie umyć zęby.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czekolada-wlasciwosci-rodzaje-kalorie_33718.html
Czekolada: dlaczego warto ją jeść?
- Najnowsze badania amerykańskich ośrodków medycznych mówią, że po
wypiciu czekolady słabnie aktywność płytek krwi, wykazują one mniejszą
tendencję do zlepiania się, czyli zapobiega ona zakrzepom i zmniejsza
ryzyko zawału serca. Zawarte w niej składniki uelastyczniają ścianki
naczyń krwionośnych przeciwdziałając m.in. zatorom. Zawarte w ziarnach
kakao polifenole poprawiają pracę
układu krążenia. Związki te rozkurczają naczynia krwionośne (co ułatwia
przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i
zapobiegają powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Zdaniem uczonych,
spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady
chroni przed chorobami serca. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc.
wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone
wino) - spowalniają one proces starzenia chroniąc organizm przed wolnymi
rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby
serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko u osób
spożywających gorzką czekoladę.
- Czekolada ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi -
hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia
humor. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który
niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.
- Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że
czekolada poprawia nastrój przyszłych matek, a tym samym pozytywnie
wpływa na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży
regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne.
- Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z
ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające
próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do
zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao. Jednak jak wszystkie
słodycze czekolada zawiera węglowodany, które rozkładając się, szkodzą
zębom. Ponieważ jednak pozostaje w ustach krótko, bo szybko się
rozpuszcza i natychmiast ją połykamy, jest mniej szkodliwa niż np.
karmelki czy cukierki typu toffi. Dla bezpieczeństwa warto jednak po
zjedzeniu czekoladowych słodkości dokładnie umyć zęby.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czekolada-wlasciwosci-rodzaje-kalorie_33718.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz