Literatura popularnonaukowa z zakresu odżywiania ukryta jest w bibliotekach pod tajemniczym symbolem działu 64. Cały księgozbiór w każdej bibliotece podzielony jest zawsze na takie same grupy i dlatego zachęcam Was do odwiedzenia półki z numerem 64 GOSPODARSTWO DOMOWE. Dziś polecam smaczną lekturę pt. Na cztery fajerki, czyli znani poznaniacy gotują i zawarte w niej fantastyczne przepisy:
Zupa z rur PCV Włodzimierza Łęckiego
(doktora nauk
technicznych, wojewody poznańskiego, senatora V kadencji, krajoznawcy)
Owe "rury PCV" to kalmar pokrojone w kawałki, gotowane
krótko w rosołowym wywarze [str. 73 ww. książki]
Zupa z rur PCV Włodzimierza Łęckiego
(doktora nauk
technicznych, wojewody poznańskiego, senatora V kadencji, krajoznawcy)
Serek a' la Agnieszka
(Agnieszka Duczmal - założycielka i
dyrygentka orkiestry Kameralnej Polskiego Radia Amadeus, w przeszłości także
występująca z innymi orkiestrami symfonicznymi w kraju i za granicą.)
Moją
"wizytówką" kulinarną jest serek a"la Agnieszka. Tak moi znajomi
nazwali biały serek, popularny poznański gzik, ale z chrzanem i różnymi
dodatkami ( szczypiorek, utarta rzodkiewka, surowy ogórek, świetna bomba
witamin - avokado lub sól i pieprz). Gdy nas odwiedzają i nie ma tego serka,
czuja się pokrzywdzeni. [str.10 ww. książki].
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz