Wypożycz z biblioteki szkolnej książkę Joanny Chmielewskiej Skarby i poczytaj o skarbach ukrytych w pokrzywach!
Sałatka z pokrzyw wg. przepisu Joanny Chmielewskiej
Tym razem...surowiec musi pochodzić z natury i trzeba sie o niego postarać osobiście. Co jest podwójnie zdrowe, bo przy okazji zażyjemy świeżego powietrza. Ścina się pęd razem z łodyżką i listkami...płucze...zalewa wrzątkiem. Na bardzo krótko, bo mają to być pokrzywy surowe, a nie ugotowane, więc natychmiast należy je odcedzić. Zostawiamy je w durszlaku... czekamy chwilę, aż...wystygną...po czym wszystko drobniutko kroimy.. Dodaje się do nich kwaśny produkt mleczny, od tłustej śmietany poczynając, na chudym kefirze kończąc. kropi się cytryną, można i odrobina oliwy, soli się i pieprzy.Joanna Chmielewska: Książka poniekąd kucharska str.161-162
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz