Tłumacz

czwartek, 10 września 2015

Sałatka z pokrzyw - nawet znani pisarze to jedzą

Wypożycz z biblioteki szkolnej książkę Joanny Chmielewskiej Skarby i poczytaj o skarbach ukrytych w pokrzywach!
                                                               
    Sałatka z pokrzyw wg. przepisu Joanny Chmielewskiej

Tym razem...surowiec musi pochodzić z natury i trzeba sie o niego postarać osobiście. Co jest podwójnie zdrowe, bo przy okazji zażyjemy świeżego powietrza. Ścina się pęd razem z łodyżką i listkami...płucze...zalewa wrzątkiem. Na bardzo krótko, bo mają to być pokrzywy surowe, a nie ugotowane, więc natychmiast należy je odcedzić. Zostawiamy je w durszlaku... czekamy chwilę, aż...wystygną...po czym wszystko drobniutko kroimy.. Dodaje się do nich kwaśny produkt mleczny, od tłustej śmietany poczynając, na chudym kefirze kończąc. kropi się cytryną, można i odrobina oliwy, soli się i pieprzy.Joanna Chmielewska: Książka poniekąd kucharska str.161-162

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz