Muzykalne tło do tematu audycji stanowiła piosenka Marka Grechuty pt. W dzikie wino zaplątani |
Dzisiaj
prezentujemy audycję o winogronach.
Te owoce
znane są już od czasów biblijnych. Ich dzieje sięgają czwartego tysiąclecia
przed naszą erą. Uprawiano je w Azji Mniejszej, a potem w starożytnej Grecji. W
Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach, a owoce były
przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.
Winogrona
zawierają bardzo dużo potasu , witaminy C oraz błonnika. Uodparniają organizm,
dotleniają i odżywiają mózg, zwiększając chłonność umysłu i ułatwiając szybsze
uczenie się oraz lepszą koncentrację. Działają przeciwbakteryjnie i
przeciwwirusowo, ale mają dużo cukru, dlatego nie poleca się ich chorym na
cukrzycę.
Tradycyjnie
zapraszamy na degustację świeżych owoców podczas drugiej dużej przerwy na
korytarzu obok biblioteki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz