Przepraszamy
za przerwę w lekcji
Chcielibyśmy
dziś zaprezentować zielony groszek.
Warzywo to
kojarzy się z bajką „O księżniczce na ziarnku grochu” , ale odgrywa również
wielką rolę w kuchni.
Jest
lekkostrawny i odżywczy. Działa także odkwaszająco, poprawia jakość krwi,
wzmacnia wzrok, reguluje procesy trawienia, ujędrnia skórę i poprawia cerę. Jak każde warzywo zielone, dostarcza sporo krwiotwórczego
żelaza, a także inne minerały.
Warto spożywać
świeży groszek, bo jest on jedynym warzywem z rodziny strączkowych, które
możemy jadać na surowo.
Pierwsze
zapiski na jego temat pochodzą z Francji, ale dziś znany jest i ceniony na
całym świecie.
O cudownej i
romantycznej roli groszków opowiada poetycka piosenka Ewy Demarczyk –
posłuchajcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz