Tłumacz

środa, 30 marca 2016

Zielony groszek - audycja w dniu 30 III 2016

Przepraszamy za przerwę w lekcji



Chcielibyśmy dziś zaprezentować zielony groszek.
Warzywo to kojarzy się z bajką „O księżniczce na ziarnku grochu” , ale odgrywa również wielką rolę w kuchni.
Jest lekkostrawny i odżywczy. Działa także odkwaszająco, poprawia jakość krwi, wzmacnia wzrok, reguluje procesy trawienia, ujędrnia skórę i poprawia cerę. Jak każde warzywo zielone, dostarcza sporo krwiotwórczego żelaza, a także inne minerały.
Warto spożywać świeży groszek, bo jest on jedynym warzywem z rodziny strączkowych, które możemy jadać na surowo.
Pierwsze zapiski na jego temat pochodzą z Francji, ale dziś znany jest i ceniony na całym świecie.
O cudownej i romantycznej roli groszków opowiada poetycka piosenka Ewy Demarczyk – posłuchajcie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz