Przepraszamy za przerwę w lekcji
Dzisiaj nadal będziemy
mówić o rodzinie warzyw dyniowatych i
opowiemy o ogórku.
Ogórek to najstarsze warzywo spożywane przez człowieka. Znany
był już 4000 lat temu.
Do Polski przywędrował z Czech za panowania króla Zygmunta Starego.
Najcenniejsze jego składniki to: potas i fosfor. Warto spożywać ogórki zarówno świeże jak i kiszone, bowiem zachowują one wiele cennych związków mineralnych.
Na uwagę zasługuje fakt, że warzywo to można stosować w formie maseczki kosmetycznej, bowiem wybiela skórę twarzy i oczyszcza ją. Ponadto odtruwa organizm i leczy lekkie oparzenia. (wg Atlasu warzyw i owoców Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej).
Ogórki są więc zdrowe, soczyste i smaczne więc zapraszamy do ich skosztowania podczas dużej przerwy, a teraz posłuchajcie ogórkowej piosenki! ("Wąsaty ogórek"
w wykonaniu zespołu Fasolki)
Do Polski przywędrował z Czech za panowania króla Zygmunta Starego.
Najcenniejsze jego składniki to: potas i fosfor. Warto spożywać ogórki zarówno świeże jak i kiszone, bowiem zachowują one wiele cennych związków mineralnych.
Na uwagę zasługuje fakt, że warzywo to można stosować w formie maseczki kosmetycznej, bowiem wybiela skórę twarzy i oczyszcza ją. Ponadto odtruwa organizm i leczy lekkie oparzenia. (wg
Ogórki są więc zdrowe, soczyste i smaczne więc zapraszamy do ich skosztowania podczas dużej przerwy, a teraz posłuchajcie ogórkowej piosenki! ("Wąsaty ogórek"
w wykonaniu zespołu Fasolki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz