Te owoce
znane są już od czasów biblijnych. Ich dzieje sięgają czwartego tysiąclecia
przed naszą erą. Uprawiano je w Azji Mniejszej, a potem w starożytnej Grecji. W
Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach, a owoce były
przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.
Winogrona
zawierają bardzo dużo potasu , witaminy C oraz błonnika. Uodparniają organizm,
dotleniają i odżywiają mózg, zwiększając chłonność umysłu i ułatwiając szybsze
uczenie się oraz lepszą koncentrację. Działają przeciwbakteryjnie i
przeciwwirusowo, ale mają dużo cukru, dlatego nie poleca się ich chorym na
cukrzycę. (wg Atlasu warzyw i owoców Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej).
Tradycyjnie
zapraszamy na degustację świeżych owoców podczas drugiej dużej przerwy na
korytarzu obok biblioteki.
Dzieci z melonem i winogronami Bartolomé Esteban Pérez MurilloObraz znajduje się w zbiorach Starej Pinakoteki w Monachium, a pinakoteka to galeria obrazów.
Inne ciekawostki:
w Bibliotece Raczyńskich znajduje się książka "Winogronko Boże" M. Nawrockiej.
|
A teraz
posłuchajcie winogronowej piosenki pt W dzikie wino zaplątani w wykonaniu Marka Grechuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz