Tłumacz

poniedziałek, 19 października 2015

WINOGRONA

Te owoce znane są już od czasów biblijnych. Ich dzieje sięgają czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Uprawiano je w Azji Mniejszej, a potem w starożytnej Grecji. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach, a owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.
Winogrona zawierają bardzo dużo potasu , witaminy C oraz błonnika. Uodparniają organizm, dotleniają i odżywiają mózg, zwiększając chłonność umysłu i ułatwiając szybsze uczenie się oraz lepszą koncentrację. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, ale mają dużo cukru, dlatego nie poleca się ich chorym na cukrzycę. (wg Atlasu warzyw i owoców  Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej).
Tradycyjnie zapraszamy na degustację świeżych owoców podczas drugiej dużej przerwy na korytarzu obok biblioteki.

Dzieci z melonem i winogronami
 
Bartolomé Esteban Pérez MurilloObraz znajduje się w zbiorach Starej Pinakoteki w Monachium, a pinakoteka to galeria obrazów.
Inne ciekawostki:

w Bibliotece Raczyńskich znajduje się książka "Winogronko Boże" M. Nawrockiej.

A teraz posłuchajcie winogronowej piosenki pt  W dzikie wino zaplątani  w wykonaniu Marka Grechuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz