Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę. (wg Wikipedii).
2) W bibliotece są książki kucharskie mówiące o potrawach z jabłkami, ale na wystawce znalazła się publikacja "Obrazki ze świata fizyki i techniki". Isaac Newton odkrył przecież prawo grawitacji o czym dowcipnie opowiada filmik uczniów Zespołu Szkół w Nowej Wsi:
3) O jabłku mówi też znana legenda o Wilhelmie Tellu - szwajcarskim bohaterze narodowym, który był zmuszony zestrzelić jabłko z głowy własnego syna. Poczytaj o tym w Wikipedii Wilhelm Tell - legenda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz