Tłumacz

niedziela, 26 marca 2017

Tydzień Promocji Zdrowia - JABŁKO

1) Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, E i , D, K, β-Karoten i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę. Przy obróbce cieplnej jabłek większość witamin wodorozpuszczalnych ulega rozkładowi.
Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę. (wg Wikipedii).
2) W bibliotece są książki kucharskie mówiące o potrawach z jabłkami, ale na wystawce znalazła się publikacja "Obrazki ze świata fizyki i techniki". Isaac Newton odkrył przecież prawo grawitacji o czym dowcipnie opowiada filmik uczniów Zespołu Szkół w Nowej Wsi: 
3) O jabłku mówi też znana legenda o Wilhelmie Tellu - szwajcarskim bohaterze narodowym, który był zmuszony zestrzelić jabłko z głowy własnego syna. Poczytaj o tym w Wikipedii Wilhelm Tell - legenda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz